MINISTAR ĐORĐEVIĆ OBIŠAO GERONTOLOŠKI CENTAR

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević uručio je danas mobilni digitalni rendgen Domu za smeštaj odraslih lica Kulina. Đorđević je, nakon posete ovoj ustanovi, obišao i Gerontološki centar u Aleksincu, Gerontološki centar u Nišu, privatni Dom za stare Eskulap, Dom za smeštaj odraslih lica Trbunje i Gerontološki centar Kruševac, kako bi se uverio u to kako se primenjuje instrukcija u vezi sa postupanjem radi zaštite od koronavirusa.

 

Ministar je razgovarao sa rukovodstvima i zaposlenima u ustanovama koje je obišao o problemima sa kojima se susreću, istakavši još jednom da zbog trenutne epidemiološke situacije posebna pažnja i briga treba da se pruži našim najstarijim građanima koji spadaju u kategoriju rizičnih i najosetljivijih, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 342 korisnika i 72 zaposlena.

 

U saopštenju se navodi da je prisustvo COVID-19 potvrđeno u:

– Domu za smeštaj odraslih i starih “Stara pruga“ na Umci;

– Domu za smeštaj odraslih i starih “Doživeti stotu“ u Beogradu, Zemun;

– Gerontološkom centru u Nišu;

– Gerontološkom centru u Kruševcu;

– Gerontološkom centru u Knjaževcu;

– Domu za smeštaj odraslih i starih “Nana“ u Beogradu;

– Domu za smeštaj odraslih i starih “Nada“ u Beogradu;

– Domu za smeštaj lica ometenih u razvoju Blace-Trbunje;

– Domu za smeštaj odraslih lica Kulina;

– Domu za smeštaj starih lica u Smederevu;

– Domskom odeljenju za smeštaj odraslih i starih u Novom Pazaru;

– Domu za smeštaj odraslih i starih “Elite Home Star“, u Progaru;

– Domu za smeštaj odraslih i starih “Eskulap centar“ u Nišu;

– Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu;

– Domu za smeštaj odraslih i starih “Sunčev breg“ u Beogradu;

– Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu, Odeljenju Novi Beograd;

– Gerontološkom centru Beograd – Usluga Pomoć u kući.

 

Za tri ustanove socijalne zaštite se očekuju zvanični rezultati testa. Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji. Ukupan broj ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač Republika Srbija i AP Vojvodina iznosi 74, sa kapacitetom od 14.512 korisnika.