SKRINING NA ANEURIZMU TRBUŠNE AORTE U KRUŠEVCU

Klinika za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u saradnji sa Udruženjem kardiovaskularnih hirurga Srbije i uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, sprovodi prvu kampanju skrininga u cilju rane dijagnostike i lečenja aneurizme trbušne aorte.

U Opštoj bolnici Kruševac navedena kampanja biće sprovedena u petak, 07. aprila i subotu 08. aprila 2023. godine, kada će svi zainteresovani građani stariji od 50 godina, moći da urade ultrasonografski pregled  koji se sastoji od pronalaženja trbušne aorte i merenja njenog prečnika. Pregledi će se izvoditi u periodu od 08 do 14 sati, kada će se pružiti informacije o načinu pregleda, odnosno o daljoj prognozi shodno dobijenom nalazu.

Mobilni autobus sa edukovanim medicinskim osobljem, koji će izvoditi skrinig, biće stacioniran u bolničkom krugu, na parking prostoru preko puta zgrade nervnog bloka (P+8).

„Pozivamo građane, koji do sada nisu obavili pregled trbušne aorte, daa iskoriste ovu priliku i provere svoje zdravlje“, poručuju iz kruševačke Opšte bolnice.