PROBNI PRIJEMNI ISPIT REALIZOVAĆE SE U ŠKOLAMA

Učenici starijih razreda su i dalje u režimu OnLine nastave. Za eventualni povratak u školske klupe čeka se odluka republičkog Kriznog štaba. Osmake krajem sledeće nedelje očekuje polaganje Probnog završnog ispita. Završni ispit za upis u srednje škole polagaće se u drugoj polovini juna.

Pre 10-ak dana je Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić uputio je ministru prosvete Branku Ružiću dopis u kome od njega traži da se ove godine, zbog načina na koji je izvođena nastava u okolnostima epidemije korone, odustane od male mature. “U situaciji kada nemaju sve škole, ali ni svi učenici tehničke mogućnosti za održavanje i praćenje onlajn nastave i kada je jako malo dece spremno da se u potpunosti posveti učenju i sticanju znanja u novonastalim okolnostima, izvođenje male mature gubi svaki smisao. Jednostavno rečeno, rezultati na testovima bi bili jako loši. Imajući u vidu navedene činjenice, sa kojima se, nadamo se i Vi slažete, Forum srednjih stručnih škola smatra da treba odustati od male mature”, navedeno je tada u dopisu Predsednika Foruma srednjih stručnih škola Milorada Antića ministru prosvete Srbije.

Već sutradan je Ministar Ružić odgovorio na ovaj dopis “Nije realno očekivati da se ukine završni ispit. Preduzeli smo sve mere i naložili Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja da se zadaci prilagode onlajn nastavi, a to znači da se zadaci poklapaju sa onim nastavnim sadržajima, koji su onlajn puštani”. Ministar Ružić je juče čak rekao i sledeće: “Od prvog trenutka kada smo proglasili vanredno stanje, 15. marta 2020. godine, organizovali smo onlajn učenje za sve nivoe obrazovanja. Uspeli smo da, bez dana odlaganja, pružimo isti kvalitet obrazovanja za svako dete u Srbiji…”.

Dakle, ukidanja male mature, kako stoje stvari trenutno, neće biti. Probni završni je sa kraja marta pomeren na 9. i 10 april, Nadležni kažu da će zadaci na završnom će biti lakši nego na probnom, i da je to je sigurno. Već su odštampani probni testovi i distribuirani nadležnim školskim upravama.

Podsećamo, osnovci koji su sada 8. razred su gotovo polovinu prošle školske godine završili on line, a isto važi i za srednjoškolce koji su sada 4. razred. Ova školska godina se takođe u većoj meri realizuje online. Zbog situacije sa Covidom i privatni časovi su sve česće on line sto nije bas idealno za rad, a nisu ni svi roditelji u mogućnosti da plaćaju privatne časove i pripreme za prijemni ispit.

Na stranici peticije.rs je krajem prošle godine oformljena i peticija pod nazivom UKIDANJE MALE MATURE ZA OSNOVCE I PRIJEMNOG ZA SREDNJOŠKOLCE, a koju je do sada potpisalo preko 3.500 roditelja. Takođe, pod ovim nazivom postoji i grupa na društvenoj mreži Facebook. U opisu peticije, kao zaključak trenutne situacije u kojoj se nalaze deca završnih razreda osnovnih i srednjih škola, stoji da bi “najispravnije bilo da im se ukinu mala matura i prijemni ove godine i da se boduju po ostvarenom uspehu iz prethodna 4 razreda”.