POLAGANJE DRŽAVNE MATURE OVE GODINE PO PRVI PUT

Učenici koji pohađaju trogodišnje srednje škole ove godine prvi će polagati državnu maturu, dok će đaci koji su na četvorogodišnjem obrazovanju sledeće godine polagati ovaj ispit koji će za mnoge fakultete biti merodavan, odnosno neće morati da polažu prijemni.

Načelnik školske uprave u Kruševcu Zoran Asković je naglasio da su na probnom završnom ispitu učenici osmog razreda pokazali nešto slabije znanje iz srpskog jezika u odnosu na prošlu godinu, dok su rezulati iz matematike približni prošlogodišnjim. Pilot projekat polaganje državne mature biće prvi put ove godine realizova za učenike koji pohađaju obrazovne profile u trajanju 3 godine i to 31. maja, 1. i 2. juna.

Govoreći o upisu prvaka koji je u toku, načelnik školske uprave ističe da roditelji imaju pravo da decu upišu u školu koju žele, ali da bi trebalo da se taj izbor usklađuje sa mestom stanovanja, odnosno, u onu koja im je najbliža, što je vrlo značajno zbog ravnomerne raspoređenosti, ali i za sam razvoj i osamostaljivanje dece. To znači da deca koja pohađaju školu po mestu stanovanja u istu odlaze sa svojim drugarima umesto da ih roditelji svakodnevno odvoze i dovoze.