POJAČANA KONTROLA SAOBRAĆAJA U ZONAMA PEŠAČKIH PRELAZA

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, u cilјu povećanja bezbednosti pešaka, od decembra prošle godine vrše pojačanu kontrolu saobraćaja u zonama pešačkih prelaza, a akcenat je na otkrivanju prekršaja prekoračenja dozvolјene brzine kretanja, nepropuštanja pešaka, nepropisnog preticanja vozila, ali i prekršaja koje čine pešaci.

Do sada je u Srbiji otkriveno 10.740 prekršaja prekoračenja dozvolјene brzine kretanja vozila u zonama pešačkih prelaza, 187 prekršaja nepropuštanja pešaka i 831 prekršaj koji su učinili pešaci. Određeni broj vozača koji su učinili prekršaje biće sankcionisani naknadno, na osnovu snimaka zabeleženih radarima. Saobraćajna policija će u narednom periodu intenzivnije snimati brzinu kretanja u zonama pešačkih prelaza bez zaustavlјanja vozila, a prekršaji će biti procesuirani naknadno, dostavlјanjem poziva vlasnicima vozila.

Tokom 2022. godine u saobraćajnim nezgodama u Srbiji koje su se dogodile na pešačkim prelazima poginulo je 20 pešaka, dok je teško povređeno 246, a lakše 687 pešaka.

MUP Srbije apeluje na vozače da povećaju opreznost i smanje brzinu kretanja kako bi mogli blagovremeno da zaustave vozilo i propuste pešake koji nameravaju da pređu kolovoz. Istovremeno, apelujemo na pešake da kolovoz prelaze isklјučivo nakon što se uvere da to mogu uraditi na bezbedan način, uklјučujući i pešačke prelaze i da noću i u uslovima smanjene vidlјivosti doprinesu svojoj uočlјivosti nošenjem svetloodbojnog prsluka ili drugih reflektujućih elemenata, stoji u saopštenju MUP-a Srbije.