POČELO JE PROLEĆE, A NAREDNIH DANA SNEG

Proleće na severnoj Zemljinoj polulopti počelo je danas (subota, 20. mart) u 10 časova i 37 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“. U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počela je jesen.

Na dan početka proleća Sunce u Beogradu izlazi u 5 časova i 40 minuta, a zalazi u 17 časova i 50 minuta, što znači da će obdanica trajati 12 sati i 10 minuta, a noć 11 časova i 50 minuta.

Na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže sunce iznad horizonta, objašnjavaju u Astronomskom društvu „Ruđer Bošković“.

Do sredine iduće sedmice bićemo pod uticajem hladnog vazduha sa severa Evrope uz temperature znatno ispod proseka za drugu polovinu marta i početak proleća. U nedelju i početkom iduće sedmice hladno i pretežno oblačno sa kišom, susnežicom i snegom uz dalje povećanje visine snega na planinama. Snežni pokrivač se može formirati i u nižim predelima zapadne, centralne i južne Srbije. Po Vojvodini će biti malo ili nimalo padavina. U utorak padavine prestaju na severu, ali se zadržavaju na jugu Srbije i u sredu.

UPOZORENJE: U regionu jugoistoka Srbije, u predelu Crne Trave i Stare planine, do srede će pasti još najmanje 50 cm snega, a ponegde i novih metar snega, što će dodatno zavejati puteve u tom regionu uz vrlo jak vetar i mećavu od ponedeljka do srede. Od četvrtka i u tim krajevima sledi smirivanje vremena i postepeni porast temperature u drugoj polovini iduće sedmice.