„PALESTRA“ NA SVETSKIM IGRAMA SPECIJALNE OLIMPIJADE

Na Svetskim igrama Specijalne Olimpijade koje su održane od 07. do 22.03.2019.god.u Abu Dhabiju i Dubaju, srpska delegacija je osvojila 19 medalja u 11 sportova. Kao članovi reprezentacije Srbije, sportisti Palestre učestvovali su u ženskom Unified fudbalu (mešovita ekipa fudbalerki sa posebnim potrebama i redovne populacije iz Ženskog fudbalskog kluba „Napredak“ – 7), u muškom Unified fudbalu – 3 sportista, ženskoj košarci – 3 i 4 plivača u pratnji 3 trenera: Malgoržata Kapamadžija, Mališa Vasiljević i Mirela Milojević, ukupno 20 kruševljana.Vratili smo se puni divnih utisaka i ostvarenih rezultata na koje smo ponosni.Kruševljani su osvojili 6 medalja (3 zlatne i 3 srebrne).

 

Ženska košarka – 1. mesto

Plivanje: 1. mesto: Beba Miletić i Ivan Radenković (50m kraul)

2. mesto: Miloš Đokić (100 m delfin i 200 m mešovito) i Marija Misini – 50 m leđno,

Ženski Unified fudbal – 4. mesto

Muški Unified fudbal – 5. mesto

 

Gostoprimstvo u gradu domaćina – Abu Dhabiju, poset etno sela, dela pustinje, škole, Warner Bros. World, Džamije, ceremonije Otvaranja na stadionu Zayed Sports City Stadium uz bogat umetnički program, pozdravne reči šeika Zayed bin Sultan Al Nahyan i predsednika svetske Specijalne Olimpijade Timothy Shriver Kennedy,  podizanja zastave, paljenja baklje pod nazivom „Plamen nade“, spektakularnog vatrometa, divnih domaćina, volontera, novih poznanstava, ostaće nam zauvek u srcima. Za vreme našeg boravka posetio nas je naš ambasador, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, a globalni ambasador Specijalne Olimpijade Vanja Grbić je ušao u defile sa našom delegacijom, bio sa sportistima kako bi ih bodrio i poslao poruku svetu da bolje razumeju osobe sa intelektualnim poteškoćama.Moto ovog takmičenja “Be Unified” (Budimo ujedinjeni) vodio nas je da se hrabro borimo do poslednjeg atoma snage, a mi smo na pravi način prezentovali našu zemlju i naš grad.

 

Ovo je bio najveći sportski događaj u svetu u 2019. jer je na njemu učestovati preko 7.000 sportista, 3 000 trenera iz 190 zemalja, 20 000 volontera i 3 000 akreditovanih novinara.