RATOVI U SRBIJI KROZ FILMOVE „TERET“ I „KRALJ PETAR I“

Na repertoaru bioskopa “Kruševac” od 27. do 30. decembra 2018. godine naćiće se dva filma koja opisuju dva rata u Srbiji – drama “Teret” opisuje Srbiju tokom bombardovanja  1999. godine, a istorijska drama “Kralj Petar I” Srbiju tokom Prvog svetskog rata.

 

TERET (proekcije u 17.00 i 21.00 sat)

 

Teret je debitantski igrani film Ognjena Glavonića, prikazan premijerno na Filmskom festivalu u Kanu 2018. godine, u okviru selekcije Quinzaine – Directors Frotnight. Reditelj i ekipa filma su posle projekcije pozdravljeni uz višeminutne ovacije publike, a filmski časopisi pisali samo u superlativima o ovom ostvarenju. Film prati glavnog junaka Vladu, vozača kamiona tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, koga igra fenomenalni Leon Lučev (Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu). Vozeći kamion sa nepoznatim teretom sa jedne kosovske destinacije do Beograda, Vlada susreće najrazličitije likove u ratom zahvaćenoj Srbiji. Odlično režiran, specifičnog vizuelnog stila, ovo ostvarenje otvara pitanja ne samo o odnosu prošlosti i sadašnjosti kroz kosovsku dramu iz devedesetih godina prošlog veka, nego i o potrebi ljudi koje žive na Balkanu da povežu rasturen istorijski narativ kroz život više generacija. Teret je film o kome pričaju i komentarišu čak i oni koji ga nisu pogledali na filmskom platnu.

 

Cena ulaznice: 200,00 dinara

 

KRALJ PETAR I (proekcije od 19.00 sati)

 

Kada se spletom istorijskih okolnosti Kralj Petar Karađorđević vratio u domovinu, uveo je parlamentarnu demokratiju na dvoru i započeo obnovu Srbije. Ali Srbiji se nije dalo da napreduje. Atentatom u Sarajevu počinje Prvi Svetski rat i Austro-ugarska pokazuje svu svoju nemilosrdnost. Posle dve herojski dobijene bitke na Ceru i Kolubari, Vlada donosi odluku da je povlačenje ipak neminovno. Tokom mučnog povlačenja preko albanskih planina kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda, ona zavetuje samog kralja da mu preda par čarapa koje je isplela. Nažalost, kralj Marinka nalazi prekasno a Makrena umire na grobu mladog austrijskog vojnika, oplakuje u ime svih majki sve sinove – nevine žrtve rata. Srpska vojska uz strašne gubitke stiže do Krfa i ostrva Vido – ostrva smrti, ali i srpskog vaskrsnuća!

 

Cena ulaznice: 250,00 dinara