POSMATRANJE „SUPERMESECA“ SA BAGDALE

Astronomsko udruženje „Eureka“ organizovaće sa Bagdale, kod crkvice, javno posmatranje drugog po redu Supermeseca u ovoj godini u utorak 19. februara 2019. godine, sa početkom u 18.00 časova.

 

Supermesec se definiše kao događaj kada je Mesec u fazi punog ili novog Meseca i kada se približ Zemlji na rastojanje manje od 360.000km. Ovog puta Mesec će nam biti u fazi punog Meseca i na rastojanju od 356.846km. Posmatranje će početi u 18.00 časova i trajati dokle god bude zainteresovanih posetilaca. Pored Meseca na noćnom nebu moćiće da se vide i Plejade, Mars, Orionova maglina i drugi zanimljivi objekti. Na raspolaganju će biti novi teleskop koje je udruženje dobilo na poklon od Univerziteta Lajden kao jedan od 10 pobednika konkursa na svetskom nivou.

 

Pozivamo sve zaljubljenike u astronomiju da nam se to veče pridruže na Bagdali i posmatraju sa nama Supermesec koji će moći i da fotografišu svojim telefonima. Više informacija o supermesecu možete pronaći na sajtu Astronomskog magazina http://astronomija.org.rs/posmatranja/12888-drugi-supermesec-ove-godine.