POGLAVLJE 27, „ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE …“ /video

Grad Kruševac i Regionalna privredna komora Rasinskog upravnog okruga organizovali su stručni skup pod nazivom „Zaštita životne sredine i klimatske promene i cirkularna ekonomija – izazovi za privredu na putu ka Evropskoj Uniji. Pomoćnica gradonačelnika Olivera Drenovac govorila je o aktivnostima i projektima Grada Kruševca u oblasti Zaštite životne sredine.

 

O važnosti Poglavlja 27 u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji govorio je rukovodilac Službe za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije, Siniša Mitrović koji je rekao da je optimista zato što resorno ministarstvo, nacionalna Privredna komora i lokalne samouprave imaju konsenzus oko toga šta treba raditi u procesu ekološke integracije. Mitrović je dodao da je veoma važno da gledamo u budućnost i da na vreme razmišljamo o standardima zaštite životne sredine, kao i da se učimo na greškama onih koji su prošli kroz ekološke integracije.

 

Poglavlje 27 koje se odnosi na životnu sredinu trebalo bi da bude otvoreno do kraja 2019. godine. Proces EU integracija u oblasti zaštite životne sredine odvijaće se u tri oblasti: harmonizacija propisa, izgradnja administrativnih kapaciteta i kapaciteta institucija u oblasti zaštite životne sredine, kao i obezbeđivanje finansijskih sredstava.