OD 1. NOVEMBRA OBAVEZNE ZIMSKE GUME

Vozači su često u nedoumici kada je pravo a kada zakonski određeno vreme za zamenu letnjih zimskim pneumaticima. Kako bi se izbeglo čekanje kod vulkanizera, preporuka je da se gume zamene tokom oktobra, s obzirom da je 1. novembar zakonski rok.

 

Za 7 dana je prvi novembar, datum koji mnogi vozači dočekuju sa zebnjom. Od tada, ako je na kolovozu sneg ili led, obavezne su zimske gume koje za prosečan automobil koštaju s montažom 200 evra.  Na tržišitu ne vlada euforija kao prošlih godina. Naši vozači navikli su se na nova pravila, pa tako mnogi od njih imaju po dva para guma i redovno ih menjaju.

 

Nema ni gužve, kažu u vulkanizerskim radnjama. Cene guma su niže nego prethodnih godina, kreću se od 2.900 do 17.000 dinara po točku. Upozorenje za one koji tokom zime treba da registruju automobile: moraju obavezno da imaju zimske gume i to po dve iste na svakoj osovini. U protivnom, neće proći tehnički pregled.

 

Stručnjaci upozoravaju da iako nisu obavezne ako nema padavina, ako imate letnje gume, sneg počne da pada, a vi još pri tome učestvujete u udesu može da vam se desi da svima platite štetu iako niste krvi.

 

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da se to tretira kao tehnička neispravnost vozila. „U slučaju nastanka saobraćajne nezgode koja je uzrokovana nedostatkom zimskih guma, onaj ko je upravljao vozilom i vlasnik vozila moraju da nadoknade osiguranje, svu štetu koja je nastala u saobraćajnoj nezgodi, a koja vrlo često može da se meri desetinama miliona dinara“, rekao je Okanović.