HLADNI ARTIČKI TALAS ĆE ZAHVATITI VEĆI DEO EVROPE

Lepom septembarskom vremenu definitivno dolazi kraj i već sledeće sedmice Evropu će zahvatiti talas hladnog vazduha sa Arktika, kada će pasti temperature. Kako javlja meteo portal „Sever Weather Europe“, iduće sedmice sa severa će nad našim kontinentom doći do snažnog prodora vazdušne mase s Arktika koji će se proširiti nad velikim delom Evrope. Natprosečno visokim temperaturama doći će kraj nakon prodora hladnoće sa severa, prenosi Index.hr.

 

Prvi i slabiji prodor hladnog vazduha stiže ovog vikenda, a drugi, intenzivniji prodor trebalo bi da se dogodi u ponedjeljak ili utorak, pri čemu će masa vrlo hladnog vazduha dopreti sve do južnog Mediterana, pa čak i severa Afrike, navodi Severe Weather Europe. Trenutna meteorološka situacija nad Evropom počeće da se menja u petak, kad će se hladni arktički vazduh početi da se probija nad severom i zapadom kontinenta.

 

Hladan vazduh širiće se iza hladnog fronta s Atlantika prema središnjoj Evropi, dok će se topli vazduh pomerati na krajnji sever, prema Skandinaviji i severoistoku. Nad Atlantikom će se uskoro formirati novi talas hladnog vazduha, a tada će se stvoriti „kanal“ prema severu koji će omogućiti snažan prodor arktičkog vazduha prema kontinentalnoj Evropi. Do utorka će se talas hladnog vazduha razviti nad kontinentom, pa će se tako arktički front proširiti preko srednje Evrope do Balkana i Mediterana, navodi „Severe Weather Europe“. Zbog tog talasa doći će do drastičnog pada temperature.

 

Prognoza RHMZ za Srbiju u narednih sedam dana: u subotu će u većem delu zemlje biti pretežno sunčano i toplo. Prolazno naoblačenje, praćeno manjim padom temperature i pojačanim severozapadnim vetrom, sredinom dana zahvatiće severne i zapadne, a posle podne i ostale krajeve Srbije ponegde uslovljavajući slabu kišu. Zatim sledi period promenljivog, oblačnog i osetno svežijeg vremena. U pojedinim danima mestimično će padati kiša. Temperatura će pasti ispod proseka za ovo doba godine.

 

Izvor: B92.net