DAN SEĆANJA NA ŽRTVE II SVETSKOG RATA

U Srbiji je državni praznik Dan sećanja na sve žrtve iz Drugog svetskog rata. Kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u kragujevačkim Šumaricama održana je tradicionalna antiratna manifestacija Veliki školski čas.

 

Sa mesta masovnog streljanja, gde su nemački fašisti, zajedno sa građanima iz školskih klupa, izveli i streljali đake i profesore, Kragujevac i ovog 21. oktobra podseća, opominje i upozorava da se tako nešto više nikada i nigde ne ponovi.

 

Velikom školskom času i ove godine prethodio je moleban, pomen žrtvama, koji je služio vladika šumadijski Jovan i sveštenici Šumadijske eparhije. Kraj spomenika đacima i profesorima položeni su venci Prve kragujevačke gimnazije, Kragujevca, Vlade Srbije, ambasada, gradova pobratima i prijatelja Kragujevca, diplomatskog kora.

 

Nemački okupatori su, kao odmazdu za pogibiju deset svojih vojnika i ranjavanje 26 u napadu partizana 16. oktobra 1941. na 3. bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta, u Šumaricama 21. oktobra streljali oko 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, među kojima i 300 učenika srednjih škola i šegrta, i 15 dečaka, uličnih čistača obuće. Veliki školski čas kraj spomenika streljanim đacima i profesorima prvi put je održan 1957 godine.

 

U programu Velikog školskog časa ukupno je učestvovalo više od 50.000 učesnika, napisano na desetine poema, originalnih muzičkih i književnih dela. Kragujevačke Šumarice i spomen kompleks 21. oktobar posetilo je pet miliona ljudi iz zemlje i sveta.

 

Izvor: rts.rs