HOĆE LI BITI SNEGA ZA PREDSTOJEĆE PRAZNIKE??

Sudeći po poslednjim prognozama meteorologa male su šanse da ćemo u Novu 2021. ući sa snegom, ali je izvesno da nas narednih desetak dana čeka magla. Ona, nažalost, u urbanim sredinama znači i povećano aerozagađenje. Iako smo ranijih godina već navikli da decembar bude u pravoj zimskoj atmosferi sa snegom, po tvrdnjama meteorologa Nedeljka Todorovića, proći će bez snežnih padavima, ali i bez znatno niže temperature.

„Što se tiče novogodišnje noći, još je nezahvalno prognozirati kako će biti vreme i da li će biti snežnih padavima, ali u narednih sedam do osam dana, odnosno do 23-24. decembra, neće biti ni zahlađenja, ni toplijeg vremena, ali nas očekuje magla u jutarnjim satima, a ponegde i u većem delu dana“, rekao je Todorović.

Trenutne temperature u Srbiji, kako je dodao, iznad su prosečnih vrednosti za ovo doba godine. U subotu, prvog dana vikenda, kako prognozira, pojačaće se jugoistočni vetar koji će početkom naredne sedmice u košavskom području uskomešati maglu i oblačnost, tako da će biti vedrije vreme, “ali bez značajnije promene temperature”.

„Između 25. i 28. decembra očekuje se kratko zahlađenje i naoblačenje s padavinama. Sneg će tada padati na planinama, dok će u nižim predelima verovatnoća padavina biti 50 odsto. Eventualno u noćnim satima, a negde i u jutarnjim, moglo bi da bude snega u nižim područijima, ali je u Vojvodini i u Beogradu mala šansa da će se zadržati, ako ga uopšte bude. Nakon 28. decembra, očekuje se malo toplije vreme i generalno do početka januara ne očekuje se ozbiljnije zahlađenje sa snegom“, smatra Nedeljko Todorović, zaključujući da nas tokom prvog meseca 2021. godine očekuje promenljivo vreme sa smenom kiše i snega, „ali još nije poznato koliki će intenzitet zahlađenja biti i da li će ono prouzrokovati više snega“.

Đorđe Đurić, takođe poznati meteorolog, na svom Fejsbuk profil objavio je predviđanje vremenskih prilika za narednih desetak dana i konstatovao da nas u tom periodu i dalje očekuje vreme „bez snega i prave zime na vidiku, iako smo 1. decembra ušli u klimatološku zimu“.

Izvor: blic.rs

Komentari su zatvoreni, ali su trackbacks i pingbacks otvoreni.