282 OSOBE OVE GODINE IZGUBILE ŽIVOT U SAOBRAĆAJNIM NESREĆAMA U SRBIJI

Još jedan apel učesnicima u saobraćaju da budu oprezni. Od početka godine do sredine avgusta u Srbiji je u saobraćajnim nesrećama povređeno više od devet hiljada ljudi, a 282 osobe su izgubile život. Najviše su stradali motociklisti, čak 35 odsto više nego prošle godine. Ovaj vikend smatra se najrizičnijim u godini jer se otvaraju nove automobilske rute. Broj vozila i na regionalnim i na magistralim putevima je povećan, a saobraćajna policija je najavila rigorozne kontrole, jer mnogi ni sebe niti svoju decu ne vezuju tokom vožnje.

„Još jednom apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da smanje brzinu i da koriste pojas i na prednjem i na zadnjem sedištu“, naveo je Aleksandar Radenković iz MUP-a u izjavi za RTS.rs. Drugi veliki problem su vozači motocikala i skutera. Poginulo je 35 vozača motocikala, a godišnji prosek je skoro dostignut polovinom godine. „Mi smo očekivali da će biti drastično manje nezgoda, međutim pokazalo se da ih je bilo dosta i za vreme vanrednog stanja“, ističe Vladimir Jeftić iz Asocijacije za bezbednost motociklista.

Pošto kafići i ugostiteljski objekti rade do 23 sata, a ima predloga da se vreme produži i do jedan sat posle ponoći iz MUP-a poručuju da će pojačati noćne patrole. „Alkohol i volan ne idu zajedno, mnogo je jeftinije uzeti taksi, mnogo je jeftnije prenoćiti negde, mnogo je jeftinije od mnogo toga od običnih novčanih kazni, a da ne pričamo o tome da, ako skrivite nesreću pod djestvom alkohola, da ćete platiti svu štetu nastalu udesom,a ona se meri često milionima dinara“, kaže Nenad Okanović iz MUP-a za RTS.rs.

Iz MUP-a apeluju na vozače da prilagode brzinu uslovima na putu i da prilikom vožnje pravilo procenjuju situaciju, jer tako čuvaju i sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Nakon sedam meseci bez izgubljenog života u saobraćaju na teritoriji grada Kruševca, početkom avgusta se dogodila saobraćajna nesreća na tranzitnom putu koja je odnela dva života i potresla čitav okrug. Pored ove, bilo je i drugih nezgoda u saobraćaju u kojima su povređeni motorciklisti i pešaci. Kako iz Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kruševca kažu, do povećanog broja saobraćajnih nezgoda dolazi zbog neprilagođene brzine kretanja, nepoštavanje propisanih mera u periodu kada su putevi preopterećni zbog velikog broja učesnika u saobraćaju.