VIRUS ZAPADNOG NILA PONOVO NA TERITORIJI SRBIJE

Virus Zapadnog Nila ponovo je identifikovan u Srbiji. Prisustvo komaraca koji nose virus zapadnog Nila potvrđeno je na šest lokacija u Beogradu i isto toliko u Pančevu.

 

Zato treba obratiti pažnju na njegove simptome, a to su: naglo povećanje temperature, glavobolja, bol u grlu, leđima, mišićima i zglobovima, osećaj umora, blagi prolazni osip na koži i uvećane žlezde, pa u slučaju da ih primetite trebalo bi se obratiti lekaru.

 

Navedeni simptomi virusa zapadnog Nila slični su onima koje imate kad dobijete grip. U čak oko 80 odsto slučajeva ujeda komaraca, međutim, kod ljudi se ne javljaju nikakvi simptomi i zdravlje im nije ugroženo. Ipak, najugroženiji su hronični bolesnici, kod kojih može da dođe do encefalitisa ili meningitisa. Slučajevi koji su ovih dana prijavljeni sa Južnobanatskog okruga (opština Pančevo) i teritorije Grada Beograda (opština Palilula), osobe su muškog i ženskog pola, starosti 66 i 69 godina, sa pridruženim hroničnim oboljenjima – navodi se u nedeljnom izveštaju „Batuta“ o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji groznice Zapadnog Nila, na teritoriji Republike Srbije. Virus zapadnog Nila pronađen je u komarcima iz roda kuleks, koji pripada takozvanim urbanim komarcima koji svoj razvojni ciklus započinju u slabo protočnim kanalima, barama, saksijama sa cvećem, konzervama.

 

Komarce privlači konzumacija alkoholnih pića, cigarete, jaki parfemi i mirisi, kao i odeća svetlih boja. Pojačana fizička aktivnost dovodi do ubrzavanja disanja, povećanja temperature tela i lučenja znoja što posebno privlači komarce.