UPIS U SREDNJE ŠKOLE SVE JE BLIŽI, ZAVRŠNI ISPIT ZA 20 DANA

Upis u srednje škole sve je bliži – budući srednjoškolci malu maturu će polagati 27., 28. i 29. juna. Zanati i uslužna zanimanja su sve traženiji, a ni plate nisu male – kuvari i majstori mesečno, bez problema, zarade i više od 1.000 evra. U Kruševcu je tradicionalno najveće interesovanje za upis u odeljenja Medicinske škole.

Učenika, koji u Rasinskom okrugu završavaju osmi razred Osnovnih škola, zajedno sa štićenicima iste generacije u VP domu i polaznicima koji završavaju osnovno obrazovanje za odrasle, ima ukupno 2.037. Slobodnih mesta u srednjim školama na teritoriji okruga je 2.259. Svi oni koji završavaju Osnovnu školu, pravo na nastavak školovanja u nekoj od srednjih škola stiču izlaskom na završni ispit. Iako je do završnog ispita ostalo još 20ak dana, škole u Rasinskom okrugu se uveliko spremaju za organizaciju polaganja.

Prema rečima načelnika školske uprave Zorana Askovića, tradicionalno je u Kruševcu, među budućim srednjoškolcima, najveće interesovanje za obrazovne profile koje nudi Medicinska škola. Zanati i uslužna zanimanja su sve traženiji poslednjih godina, a buduće zanatlije se na te profile najčešće odlučuju zbog potražnje i visine zarade.

Da li su već odlučili “Šta će biti kad porastu??” pitali smo kruševačke osmake.

Podsećamo, osmaci u Srbiji polagaće završni ispit od 27. do 29. juna, dok će konačni rezultati testova biti objavljeni do 5. jula ove godine. Nakon toga sledi popunjavanje lista želja za upis u srednje škole, a objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama u prvom upisnom krugu planirano je 13. jula.