U GERONTOLOŠKOM CENTRU OBELEŽEN DAN NAJSTARIJE POPULACIJE

Pod sloganom „Osloni se na mene“ i realizacijom različitih aktivnosti Gerontološki centar će ceo oktobar obeležiti u znaku najstarije populacije. Ovog vikenda organizovano je takmičenje u pripremi gulaša u kome su učestvovali korisnici uz podršku zaposlenih.

Međunarodni dan starijih osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra, u skladu sa Rezolucijom koju je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba. Trenutno, oko 700 miliona ljudi na svetu ima preko 60 godina, a procenjuje se da će do 2050. godine taj broj iznositi dve milijarde, što će predstavljati preko 20 procenata svetske populacije. Obeležavanje Međunarodnog dana starijih osoba obuhvatio je veliki broj zdravstveno-promotivnih aktivnosti u lokalnoj zajednici kao što su predavanja, zdravstveno-promotivne izložbe, tribine, okrugli stolovi, javne manifestacije, koncerti, sportski događaji, bazari zdravlja i slično. Svetski dan starih osoba obeležen je u kruševačkom Gerontološkom centru tako što je organizovano takmičenje u pripremi gulaša u kome su učestvovali korisnici centra uz podršku zaposlenih.

Štićenici VP Doma su pripremili prigodan program, dok su članice Kola srpskih sestara korisnike darivale paketićima. Pod sloganom „Osloni se na mene“, i realizacijom različitih aktivnosti, ceo oktobar će biti u znaku najstarije populacije. U kruševačkom Gerontološkom centru boravi 210 korisnika, a usluge na terenu koristi njih 650. Ovogodišnja kampanja medjunarodnog dana starih osoba će pažnju umeriti na specifičnosti starijih osoba širom sveta u cilju uživanja njihovih prava i načina rešavanja kršenja tih prava, kao i na činjenicu da jačanje solidarnosti kroz jednakost i reciprocitet između generacija nudi održiva rešenja za ispunjenje ciljeva održivog razvoja.