U 2018. GODINI – 41.000 ALKOHOLISANIH VOZAČA

Od ponedeljka 10.decembra do nedelje, 16. decembra pojačana je kontrola saobraćaja koja je usmerena pre svega na kontrolu vožnje u alkoholisanom stanju i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Prvog dana akcije oko 100 vozača je isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola. To pokazuje, kažu u saobraćajnoj policiji, da za neke građane ni pooštravanje kaznene politike i kazna zatvora nisu dovoljno upozorenje.

 

Od početka ove godine više od 41.000 vozača zatečeno je u vožnji pod dejstvom alkohola, a oko 13.500 njih je zadržano na trežnjenju jer su upravljali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu. Međutim, ono što je najgore je to što je oko 1.500 vozača zatečeno sa više od dva promila alkohola u krvi, za šta je predviđena zatvorska kazna od 30 do 60 dana. Saobraćajna policija značajan deo aktivnosti usmerava ka vozačima koji voze pod dejstvom alkohola a u toku je i pojačana kontrola koja će trajati čitave nedelje.

 

Ipak, prvog dana akcije oko 100 vozača je isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola. To pokazuje, da za neke građane ni pooštravanje kaznene politike i kazna zatvora nisu dovoljno upozorenje. Iz saobraćajne policije napominju da su zbog toga potrebne brojne kampanje, oštrija kaznena politika ali i pojačane aktivnosti saobraćajne policije.

 

Policija će i nakon aktuelne akcije kontrole učesnika u saobraćaju, tokom predstojećih praznika, nastaviti da kontroliše alkoholisanost. Još jednom upozoravaju građane da nije dobro nakon proslave uz piće, sedati za volan. Kada je reč o uzrocima saobraćajnih udesa, najčešći factor je neprilagođena brzina, ali je i alkoholisanost pri vrhu.