U 2.000 DOMAĆINSTAVA JE ZAMENJENA STOLARIJA

Do kraja februara bi trebalo da se zameni stolarija u još 4.000 kuća i stanova širom Srbije. Sa projektom subvencija za zamenu stolarije nastavlja se i u ovoj godini, a za zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela u planu dva javna poziva, od kojih će prvi biti u februaru, a drugi polovinom godine, najavljuju iz Ministarstva rudarstva i energetike. Oko 2.000 domaćinstava u Srbiji je kroz sprovođenje mera energetske efikasnosti do sada dobilo nove prozore i vrata.

Ministarstvo je za mere energetske efikasnosti ove godine obezbedilo višestruko veća sredstva nego lani, kako bi se sproveli projekti u što više lokalnih samouprava. Prvi raspisani javni poziv za zamenu stolarije je pri kraju i na osnovu njega ukupno 6.000 domaćinstava imaće zamenjenu stolariju. Pored toga, krajem prošle godine raspisan je javni poziv za solarne panele. Paneli još nigde nisu postavljeni, ali su potpisani ugovori za ugradnju sa 37 jedinica lokalne samouprave. Za ugradnju solarnih panela i za zamenu stolarije država pomaže finansirajući 50 odsto sredstava, dok preostali iznos plaćaju građani. Od 50 odsto koje je namenjeno za subvenciju, 25 odsto obezbeđuje resorno ministarstvo, a 25 jedinica lokalne samouprave. Plan je da se ove godine višestruko uveća broj domaćinstava u kojima će se menjati stolarija, kako bi se potrošnja energije svela na minimum. Sve informacije dostupne su građanima na veb stranicama lokalnih samouprava.

Dva osnovna uslova da se konkuriše za zamenu stolarije je da stan ili kuća u kojoj se menjaju prozori i vrata budu u vlasništvu lica koje se prijavljuje, a drugi je da neko u objektu živi. Sledeći korak je biranje firme za ugradnju stolarije i koja vlasniku stana izdaje predračun, potreban prilikom predaje prijave na javni poziv. Što se tiče realizacije projekata u siromašnim lokalnim samoupravama plan je da se u okviru subvencija poveća deo koji daje opština i ministarstvo, kako bi se što više olakšalo građanima.