TREĆI KAMP „EUREKE“ NA JASTREPCU

Astronomsko udruženje „Eureka“ od 8. do 11. avgusta organizuje treći po redu astronomski kamp na Jastrepcu. Kamp se realizuje u vili Idila. Tokom ovog perioda učesnici kampa imaće prilike da čuju zanimljiva predavanja iz sveta astronomije: Od Sunca i Sunčevog sistema, preko sazvežđa, asteroida, kako da postanu lovci na asteroide, pa sve do onog zanimljivog dela koji se odnosi na pitanje da li su ljudi zaista šetali po Mesecu. Svi učesnici dobiće i knjigu „Mali vodič za buduće astronome amatere“ koji su napisali Predrag Agatonović i Zoran Tomić, inače knjiga koju autori pripremaju da zvanično objave sledeće godine, povodom 10 godina od osnivanja i rada AU „Eureka“.

 

Predavanja će učesnicima održati Predrag Agatonović – urednik sajta Svemir koji je jedan od najpopularnijih sajtova o astronomiji u Srbiji i šire, prof. dr Dragan Gajić – profesor sa PFM u Nišu i predsednik astronomskog društva Alfa, Jovan Aleksić – član AD „Ruđer Bošković“ i Mense Srbije kao i članovi Eureke. U večernjim satima biće organizovana posmatranja noćnih objekata, a u dnevnom terminu i posmatranje Sunca kako za učesnike kampa tako i za sve posetioce koji budu bili na planini. Predavanja se održavaju u hotelu Idila po rasporedu koji Vam dostavljamo, a predavanjima mogu prisustvovati i osobe koji nisu učesnici kampa, jer su predavanja otvorenog tipa.

 

Astronomski kamp „Jastrebac 2019“ realizuje se kao sastavni deo Lokalnog akcionog plana za malde grada Kruševca, uz finansijsku podršku grada Kruševca i podršku Kancelarije za mlade grada Kruševca, Turističke organizacije grada Kruševca i Centra za stručno usavršavanje.