SVETSKI DAN SRCA OBELEŽEN U PIONIRSKOM PARKU

Ove godine Svetski dan srca se obeležava pod sloganom Svim srcem za zdravo Srce. Tim povodom, Zavod za javno zdravlje Кruševac u saradnji sa Patronažnom službom Doma zdravlja Кruševac i Crvenim krstom Кruševac u Pionirskom parku, organizovo je Bazar zdravlja. Ovom prilikom sugrađani su imali prilike da provere krvni pritisak i šećer u krvi, a volonteri Crvenog krsta delili su propagandni materijal, poruke za zdravlje, jabuke i zastavice ”Ti si moje srce”.

Lekari naglašavaju da su način života i zdrava ishrana ključni u borbi protiv kardioloških bolesti. Osnovno je zabraniti pušenje, koje je jedan od velikih faktora rizika. Savetuju da je neophodna kontrola šećera u krvi i lipida, da se bar jednom godišnje odrede vrednosti masnoća u krvi, da bi se eventualno detektovao problem. Fizička aktivnost je jako bitna jer pozitivno utiče i na telo i na psihu. Dobar je brzi hod, lagane kardio vežbe, vežbe koje prijaju. Neko ko ima neregulisan pritisak ne bi smeo da se izlaže fizičkom naporu, poručuju lekari.

Podaci pokazuju da preko 17 milona ljudi u svetu svake godine umre od kardiovaskularnih bolesti, a u Srbiji preko 50.000 stanovnika.