SVETOSAVSKA POVELJA URUČENA LJUBIŠI BATI ĐIDIĆU

Na Svetosavskoj akademiji, koja je održana u Kruševačkom pozorištu, književniku Ljubiši Bati Đidiću uručena je Svetosavska nagrada.

Đidić je naš Kruševljanin, poznat i van granica naše zemlje iza sebe ima pedeset napisanih knjiga, on je poznat književni stvaralac, esejista, putopisac, prevodilac, dao je mnoge inicijative za podizanje značajnih spomenika u našem gradu, bio je u značajnim odborima, što ga je sve preporučilo da bude dobitnik ove prestižne, Svetosavske nagrade, istakla je direktorka KCK Violeta Kaplarević.

Ljubiša Bata Đidić, rođen je 1937. godine u Kraljevu, završio je Filozofski fakultet. Pesnik, prozni pisac, putopisac, antologičar, esejista, dečiji pesnik, prevodilac, književni i likovni kritičar objavio je pedeset knjiga. Preveden je u knjigama na francuski, grčki, česki, ruski, engleski, rumunski, španski jezik. Zastupljen je u mnogim antologijama i dobio je za svoj rad zančajna priznanja kao što su Vukova nagrada, Bagdalin prsten Despota Stefana Lazarevića, Zmajevu nagradu, Povelju za životno delo udrženja Književnika Srbije, Svetosavska nagrada dodeljuje se od 2005. godine za najviša dostignuća u oblasti umetnosti, kulture, prosvete i nauke za Grad Kruševac, a u cilju isticanja i vrednovanja stvaralaštva i drugih doprinosa kao trajni vid priznanja.

Svetosavsku nagradu koja se sastoji od Svetosavske povelje i novčanog iznosa, Đidiću je uručila gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović. Sekretar Eparhije kruševačke, protojerej stavrofor Dragi Veškovac, obratio se prisutnima na ovom svečanom okupljanju i podsetio na značaj i ulogu Svetog Save, dok je Besedu o Svetom Savi govorio protojerej stavrofor Đorđe Marjanović. U umetničkom delu programa, himnu Svetom Savi izvela je Katarina Božić sa ansamblom “Beli anđeo” iz Beograda.