SRBIJA PREKINULA DIJALOG SA PRIŠTINOM U BRISELU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će dijalog u Briselu biti nastavljen kada Priština povuče svoje protivpravne odluke. On je dodao i da se u Briselu “niko od predstavnika Srbije neće pojaviti dok se to ne desi“.

 

Vučić je rekao da će odluka Prištine o dodatnom porezu od 10 odsto na robu iz Srbije ostati na snazi, da se u Evropi nisu mnogo zbog toga uzbudili, a takodje je upozorio da Evropljani nameravaju da izbace Srbiju energetske mreže za sever Kosova.

 

„Gradjanima Srbije želim da kažem da su teški dani u političkom smislu pred našom zemljom. Prethodnih dana dobili smo odluke prištinskih vlasti u kojima su protivpravno CEFTA sporazumu povećali porez za robu iz Srbije. Niko se nije iz Evrope naročito uzbudio, osim saopštenja Mogerini“, rekao je Predsednik Srbije. 

 

Upozorio je i na nameru Prištine da formira vojsku i jedan garnizon uputi prema severu, što je suprotno Briselskom sporazumu i sporazumu koji imamo sa NATO. 

 

„Ono što se sutra dešava je treća stvar – Evropljani pokušavaju da nas izbace iz energetske mreže za sever Kosova, protivpravno. U nacrtu, predlogu energetskog spora bilo je jasno da mora da se forimara ZSO a ona dve mešovite kompanije na severu koje bi bile prenosnik do albanskog operatera. Pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni to sada nama hoće da otmu, da nam otmu pravo na struju, da izgubimo dalekovode ka Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori“, rekao je Vučić.

 

Žele da nas izbace, protivpravno, ne uvažavajući naše argumente, upozorava Vučić i dodaje da će ta odluka biti u ponedeljak.

 

Kako je rekao, protiv Srbije su se izjasnili Nemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Belgija, Luksmeburg, Hrvatska, Holandija, a stav Srbije zastupaju Španija, Slovačka, BiH.

 

„Borimo se koliko možemo, ali šanse su male“, rekao je Vučić.

 

Izvor: B92.net