SRBIJA – DELIMIČNO SLOBODNA ZEMLJA

Organizacija „Fridom haus“ objavila je novi izveštaj o stanju osnovnih sloboda u 195 zemalja, u kojem konstatuje da je prošla godina bila 13. uzastopna godina pada globalnih sloboda. Status Srbije je u ovom izveštaju sa slobodne opao na delimično slobodnu zemlju. Sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Hrvatske, su u izveštaju pod nazivom „Slobode u svetu 2019“ ocenjene kao „delimično slobodne“.

 

Na skali od 0 do 100, Srbija ima 67 poena, a Kosovo, koje je ocenjeno posebno, ima 54 poena. Crnoj Gori je pripalo 65 poena, Makedonija ima 59, Bosna i Hercegovina 53 poena. Status Srbije opao je sa slobodne na delimično slobodnu zemlju zbog, kako se navodi, „pogoršanja u sprovođenju izbora, kontinuiranih pokušaja vlade i savezničkih medija da potkopaju nezavisne novinare kroz pravno zastrašivanje i kampanje kleveta“.

 

„Fridom haus“ ocenjuje i da je predsednik Aleksandar Vučić akumulirao izvršnu vlast, što je u sukobu sa njegovom ustavnom ulogom. Kako se navodi, na Balkanu su i predsednik Srbije i predsednik Crne Gore Milo Đukanović nastavili da konsoliduju državnu vlast potkopavajući, tako, osnovne standarde dobrog rukovođenja i izlazeći iz okvira svojih ustavnih ovlašćenja. Od 50 zemalja koje su označene kao neslobodne, između ostalog su Centralnoafrička Republika, Libija, Somalija, Saudijska Arabija, Severna Koreja.

 

Izvor: rts.rs