EPIDEMIJA GRIPA U DVA GRADA U SRBIJI

Još jedna osoba preminula je od posledica izazvanih virusom gripa, u Smederevu, a još dve su obolele. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naveo je da su epidemije gripa prijavljene u Užicu i Pirotu. Dvoje obolelih je registrovano i u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi, saopštio je Zavod za javno zdravlje Požarevac.

 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naveo je da se u narednih nekoliko nedelja očekuje povećanje broja obolelih, te da su zabranjenje posete svim porodilištima i bolnicama.U Srbiji je do sada sa simptomima sličnim gripu prijavljeno 68.516 ljudi, što je za 10 odsto više u odnosu na prošlu godinu. „Od početka sezone gripa u Srbiji je umrlo šestoro ljudi zbog komplikacija koje mogu da se povežu sa gripom“, rekao je ministar i dodao da je zemljama u okruženju, ali i Evropi i svetu, mnogo veći procenat oboljevanja i umiranja od gripa. Naveo je da je u SAD tokom prošle godine od gripa umrlo 70.000 do 80.000 ljudi. Lončar je rekao da je Srbija ove godine imala najveći obuhvat vakcinacijom u poslednjih 10 godina i da je to jedan od razloga zbog čega je imala manji broj obolelih i umrlih u odnosu na zemlje regiona.

 

Ministar je apelovao na sve građane da izbegavaju zatvoren prostor, da redovno peru ruke i uzimaju što više vitamina, jer su to mere prevencija koje u ovom momentu mogu da pomognu.

 

Izvor: rts.rs