UKINUTA UREDBA – HLEB POSKUPEO

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica izjavio je danas da povećana cena hleba u pojedinim pekarama u centralnoj Srbiji nema veze sa ukidanjem Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, već sa poskupljenjem pšenice, odnosno brašna.

 

Poskupljenje hleba je zapravo korekcija cene, jer je pšenica poskupela sa 17 na 23 dinara, a brašno sa 25 i 27 dinara na 33 i 35 dinara po kilogramu„, kazao je Pralica agenciji Beta. On je naveo da je zbog velike konkurencije među pekarima cena hleba bila veoma niska, dodavši da će i sada biti ispod ranije propisanih 46 dinara. Pralica smatra da novih poskupljenja ne bi trebalo da bude, izuzev ukoliko zaživi najavljeni izvoz pšenice u Egipat, što bi moglo da podigne njenu cenu na tržištu. Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, koja je važila osam godina, do 31. januara ove godine, predviđala je da pekare moraju da imaju 40 odsto osnovnog tipa belog hleba „sava“ u ukupnoj proizvodnji i nije smela da se prodaje skuplje od 46 dinara.

 

Ministar trgovine Rasim Ljajić kazao je povodom ukidanja, da već dugo nije bilo ekonomskog poravdanja za dalje održavanje uredbe, jer je u prodavnicama bilo hleba po nižoj ceni od propisanih 46 dinara za hleb „Sava“ od brašna tip 500. On je najavio i da bi u slučaju da dođe do bilo kakvih značajnijih cenovnih ili drugih poremećaja na tržištu uredba mogla biti vraćena. Prema podacima Unije pekara, u Srbiji radi oko 7.000 pekara i 18 velikih industrijskih proizvođača.

 

Izvor: novosti.rs