„VITEŠKI MEGDAN U LAZAREVOM GRADU“ U OKVIRU VIDOVDANSKIH SVEČANOSTI

Tradicionalna manifestacija „Viteški megdan u Lazarevom gradu“, realizovana je proteklog vikenda, u okviru Vidovdanskih svečanosti.

U okviru obelezavanja Dana grada – Vidovdana, manifestacija koja svake godine okupi najveći broj posetilaca je „Viteški megdan u Lazarevom gradu“. Sa ciljem da približi srednjovekovni život na dvoru kneza Lazara, u okviru trodnevnog programa i ove godine oko Don Žon kule i porti crkve Lazarice okupila su se viteška udruženja, čuvari tradicije i istorijskog nasleđa iz zemlje i regiona. Organizator ove jedinstvene manifestacdije je Turistička organizacija grada Kruševca, a pokrovitelj grad Kruševac.

Gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović svečano je otvorio  „Viteški megdan u Lazarevom gradu“. Prethodilo je otvaranje srednjovekovnog grada, carski festival – Lazarevi putevi vina, viteško nadmetanje i igre sa vatrom.

Večernji sati su kao i svake godine rezervisani za kulturno-umetničke sadržaje i muzičke koncerte. Tako je u petak uveče  publiku zabavljao Saša Kovačević.

Viteške borbe i ove godine oduševile su prisutne, a posebno najmlađe, a naročito nadmetanja u kojima su učestvovale srednjovekovne princeze i dvorske dame.

Prisutni su imali priliku da se oprobaju u jahanju i streličarstvu, ali i da, osim utisaka, kući ponesu i neki od suvenira poput luka i strele izrađene ručnim tehnikama koje su se koristle u srednjem veku.

Programom „Čuvajmo tradiciju“, zaokružen je drugi dan manifestacije, a nastupili su vokalni solisti, recitatori i folklorni ansambl „Lazarice“.

Poseban događaj za sve učesnike i posetioce manifestacije je „Srednjovekovno venčanje u crkvi Lazarici“, koje prati autentična atmosfera, muzika, srednjovekovna svečana nošnja, kao i trpeza kakva je za svečane prilike pripremana na dvoru kneza Lazara. Ovogodisnji mladenci rodom su iz Aleksinca, a žive u Beogradu.

Manifestacija je, kao i svake godine, završena dečijim karnevalom  u zabavnom parku „Šarengrad“, šarenolikim muzičkim i zabavninim sadržajima, a direktorka Turističke organizacije grada Kruševca Suzana Milosavljević ocenila je da je ove godine „Viteški megdan u Lazarevom gradu“ okupio rekordan broj posetilaca.