“GRADSKA TOPLANA” U KRUŠEVCU UVODI OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE

Predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj, koja je sa uloženih više od devet milijardi evra kroz 355 projekata najveći institucionalni investitor u Srbiji, u poseti je Beogradu. Vlada Srbije i EBRD potpisali su ugovor o uvođenju obnovljivih izvora energije u 10 toplana u Srbiji.

 U Kruševcu će toplotne pumpe koristiti otpadne vode. Neke toplane prelaze na grejanje solarnom energijom.

Predsednica EBRD Odil Reno-Baso kaže da, s obzirom na zavisnost srpskog daljinskog sistema grejanja od fosilnih goriva i njegovu energetsku neefikasnost, taj projekat označava prekretnicu: poboljšaće kvalitet životne sredine, posebno zimi kada je zagađenje najveće, ali i energetsku bezbednost Srbije.

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike ističe da će, realizacijom svih planiranih projekata, proizvodnja toplotne energije iz obnovljivih izvora biti udvostručena, uz značajno povećanje energetske efikasnosti i smanjenje emisije ugljen-dioksida. “I da prelazimo na one izvore obnovljive energije koje imamo kod nas, a to su energija sunca, vode, geotermalna energija“, dodaje Đedović Handanović.

Projekat je vredan četrdeset i po miliona evra. Od toga deset i po miliona evra bespovratno daju Švajcarska, Austrija i Evropska unija.

Deo paketa je i donacija od dva i po miliona evra subvencija za energetsku obnovu javnih zgrada.