SEDNICA KRIZNOG ŠTABA U SREDU, MOGUĆE NOVE MERE

U poslednja 24 sata, u Srbiji preminula je još jedna osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan, zvaničan broj žrtava korone danas 757, objavilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 7.076 osoba, a registrovano je 120 novih slučajeva zaraze.

U Srbiji, od početka epidemije, potvrđena su ukupno 34.072 slučaja infekcije. Do 15 časova 06. oktobra u Srbiji testirane su ukupno 1.166.882 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na respiratorima je 19 pacijenata, jedan manje nego juče. Hospitalizovano je 286 ljudi.

Od 120 novozaraženih, prema poslednjem korona preseku, čak 47%, ili njih 57, iz Beograda je, što potvrđuje da je prestonica glavno žarište korona virusa u Srbiji. Što se ostalih gradova tiče, po 7 novozaraženih imaju Vranje, Niš i Kragujevac, zatim sledi Novi Sad sa 4. Prijepolje, Kruševac i Sremska Mitrovica imaju po 3, Merošina i Trstenik po 2 (u izveštaju ZZJZ Kruševac stoji da je u opštini Trstenik jedna novoinficirana osoba), a ostali po jednog ili nijednog zaraženog.

Nova sednica Kriznog štaba zakazana je za sutra u 11 časova, usled sve češćih najava da nas treći pik koronavirusa neće zaobići. Inače, već nekoliko dana naši epidemiolozi navode da nas treći pik koronavirusa neće zaobići i da se on očekuje već u novembru. Spekuliše se da bi tada na snagu mogle da budu vraćene pojedine mere koje su ukinute kada se situacija sa epidemijom u našoj zemlji smirila. Epidemiolog dr Predrg Kon i član Kriznog štaba za borbu prtiv kovida 19, rekao je da bi maske mogle da budu obavezne i na otvorenom, a ne samo u zatvorenom prostoru.