RHMZ: ZIMA NEĆE BITI EKSTREMNO HLADNA

Srbija će u trećoj dekadi novembra biti pod uticajem ledene vazdušne mase iz Sibira. Svi se pitaju kakve nas temperature očekuju ove zime i hoće li biti ekstremna??

 

Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kazao je u Jutarnjem programu TV Prve da bombastični naslovi u medijima i plašenje ljudi nekim ekstremnim vremenskim pojavama „ne piju vodu“, jer su vremenski uslovi koji su bili u oktobru, pa i u novomebru nešto što je već viđeno na našim prostorima.

 

Prema njegovim rečima do kraja novembra ostaće hladnije vreme, u odnosu na prvu polovinu meseca, ali će se i te niže temperature kretati oko proseka za ovo doba godine. Naime, najviše prosečne dnevne temperature za drugu polovinu novembra su oko 10 stepeni, a u narednim danima biće oko sedam, osam stepeni.

 

Prethodni mesec, oktobar, bio je, kako kaže, na trećem mestu po srednjoj temperaturi u poslednjih sto godina. U oktobru je najveća temperatura iznosila 26,5 u Beogradu, ali bilo je prethodnih godina situacija da je u istom mesecu u Beogradu zabeleženo i preko 30 stepeni.

 

Na pitanje da li nas zaista očekuje sneg, Todorović kaže da su slabije snežne padavine moguće samo na planinama. „Nedelja, ponedeljak i utorak biće najhladniji, ali neće biti velikih padavina. Dakle, zahlađenje je glavni događaj“, kazaoje on i dodao da se ništa drastično neće dogoditi. „Mala je verovatnoća da u nižim predelima proveje neka pahulja. Nema ekstremnih događanja koja bi trebalo da zabrinu građane“, istakao je Todorović.

 

Prema negovim rečima, prema dosadašnjim analizama svaka treća, četvrta zima bude hladnija nego prethodna,a one izrazito hladne ponavljaju se na nekih 22, 23 godine. Gledajući unazad, takva ekstremno hladna zima je bila 2005, pa ako se uzme u obzir statistika od 22, 23 godine, sledeća ekstremno hladna zima mogla bi da bude 2027, 2028, objasnio je on i dodao da sve to ima veze sa magnetnim ciklusom sunca.

 

Izvor: B92.net ; Prva TV