ZA BUDŽET NA LOKALU PITAĆE SE I GRAĐANI

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da od ove godine sve opštine i gradovi u Srbiji imaju obavezu da se konsultuju sa građanima.

 

Kako je Ružić objasnio, reč je o tome da od ove godine sve opštine i gradovi u Srbiji imaju obavezu da u postupku pripreme budžeta svojih lokalnih samouprava, u delu planiranja investicija, sprovedu javne rasprave i konsultuju se sa građanima šta i gde bi trebalo graditi. 

 

Pozvao je građane i građanke da iskoriste taj novi mehanizam koji je uspostavljen izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i uzmu aktivno učešće u ovim raspravama. 

 

„To jeste način ostvarivanja neposredne demokratije i većeg uključivanja građana u donošenje odluka koje su važne za njihove zajednice, a s obzirom da su sredstva u budžetima sredstva svih građana, oni imaju pravo da učestvuju u odlukama kako ih ulagati i na šta ih trošiti. Zato smo takav mehanizam i uveli“, istakao je Ružić, a prenelo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. 

 

Ružić je kazao da se u mnogim opštinama i gradovima ovakve rasprave već organizuju, ali je podsetio one koje nisu da učine to što pre, jer postoje i zakonski rokovi u pogledu usvajanja budžeta u lokalnim skupštinama.

 

Izvor: B92.net