Skip to content

REGIONALNI CENTAR ZA UPRAVLJANJE OTPADOM

inistarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović obišla je danas u Kruševcu lokaciju na kojoj će biti izgrađen regionalni centar za upravljanje otpadom „Kruševac – Srnje“, na kojoj će se otpad tretirati po najvišim standardima.

Vujović, koja je pomenutu lokaciju obišla nakon posebne sednice Vlade Srbije, kojoj je prisustvovao i predsednik Republike Aleksandar Vučić, izrazila je zadovoljstvo zbog toga što projekat izgradnje ovog regionalnog centra dobro napreduje i što je upravo usvojen Plan detaljne regulacije. Ministarka je izrazila očekivanje da će gradsko rukovodstvo u što kraćem roku prikupiti i ostalu potrebnu dokumentaciju, lokacijske uslove i građevinsku dozvolu kako bi radovi mogli da počnu. Realizacijom ovog projekta biće produžen projektovani „životni vek“ deponije gotovo do 2050. godine, objasnila je ona, istakavši da će regionalni centar, kada bude izgrađen, unaprediti kvalitet života građana Kruševca, ali i Ćićevca, Brusa, Blaca, Varvarina i Aleksandrovca, jer će sve ove lokalne samouprave tretirati otpad u ovom modernom centru. Prema njenim rečima, u narednoj godini je planiran i početak izgradnje postrojenja za preradu biološkog otpada, po čemu će ova deponija biti jedinstvena u Srbiji. Ona je ukazala na to da projekat izgradnje regionalnog centra „Kruševac – Srnje“ realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uz podršku Nemačke razvojne banke (KfW), a reč je o jednom od kapitalnih zelenih projekata koje će Vlada Srbije sprovoditi u narednom periodu.

Ministarka je napomenila i da je planirana izgradnja osam regionalnih centara za upravljanje otpadom, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj. Upravljanje otpadom je jedan od najvećih problema sa kojima se Srbija suočava, a ovako veliki zeleni projekti doprineće sistemskom rešavanju tog problema i za nekoliko godina promeniće sliku Srbije nabolje, poručila je Vujović. Ona je rekla da je rukovodstvo Grada Kruševca aktivno i kada je reč o prijavi na javne konkurse Ministarstva zaštite životne sredine, naglasivši da taj grad sprovodi projekte pošumljavanja, kao i zamene dotrajalih kotlova, što je značajan doprinos borbi protiv aerozagađenja.

Copyright © 2024. Jefimija TV, Kruševac. Sva prava zadržana.   |   Izrada sajta i hosting: Hosting-Srbija