PROJEKAT „PARAKINOV BROD“: Paraćinski specijaliteti

Kojim god putem da krenete kroz Srbiju, jednostavno, uvek morate proći kroz Paraćin. Ako ogladnite, preporuka je da i svratite u ovaj pomoravski gradić i da svakako probate Paraćinski ćevap. Napravljen od junećeg mesa, začinjen slatkom ili ljutom paprikom, belim lukom i dodacima koji su tajna majstora kuhinje, ćevap specifičnog oblika umotan u skramu, peče se na žaru.

 

Kada ste se počastili jedinstvenim Paraćinskim ćevapom, u nekoj od poslastičarnica, a u Paraćinu ih ima itekako, preporuka je da probate čuvenu Vasinu tortu. Kažu da je Vasina torta autentična srpska, tačnije Paraćinska torta čiji recept datira još iz davne 1908. godine. Po priči, nastala je kao znak zahvalnosti tašte prema zetu, Vasi Čokrljanu iz Paraćina. Da li je priča istinita ili ne, nije ni važno, ali je bitno da ova torta spada u legende kulinarstva i da je svaka žena treba bar jednom u životu da je napraviti. Svi recepti za Vasinu tortu su donekle slični, ali Vasina torta jednostavno nije dovršena ako nema čokoladnu glazuru. Ona zaokružuje celu tortu, balansira ukus narandže u filu, slatkog šama i oraha u kori.

 

 

Medijski sadržaj realizovan je u okviru projekta „Parakinov brod“, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.