PROJEKAT “PARAKINOV BROD”: Poplave, maj 2014. godine

Prosek padavina za mesec maj u Srbiji je 70 litara po metru kvadratnom. Rekord je 175 litara po metru kvadratnom za tih mesec dana prolećnog maja, što se dogodilo davne 1897 godine. 2014. godine padalo je preko 100 litara kiše po metru kvadratnom – u samo jednom danu. 13., 14., 15. maja a zatim I 16. maja 2014. godine…

 

Obilne kiša izazvana ciklonom nad Balkanskim poluostrvom padala je gotovo bez prekida u periodu između 13. i 16. maja na prostoru Srbije i susednih država. Od posledice kiše, nabujale su reke, proradila klizišta, voda ulazila u domove. Na wikipedii se može naći podatak da je tih dana u Srbiji stradalo i više od 30 osoba. Proglašena je vanredna situacija u celoj zemlji 15. maja.

 

Poplave sa kojima se Srbija u maju 2014. borila pogodile su i Paraćin. Paraćin je u samo nekoliko sati bio bukvalno potopljen. Reka Crnica je poplavila grad, a poplavljena su bila i naselja Glavica, Davidovac i Gonja Mutnica, kao i još neka sela u ovoj opštini.

 

Krajem novembra 2019. godine, obavljena je proba montaže mobilnih panela za zaštitu od poplave na mostu u centru grada i pored reke, do Hotela “Petrus”, na zahtev izvođača radova i proizvođača opreme, kako bi se na licu mesta uverili da li obavljeni radovi ispunjavaju zahteve.

 

 

Medijski sadržaj realizovan je u okviru projekta „Parakinov brod“, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari su zatvoreni, ali su trackbacks i pingbacks otvoreni.