POSLEDNJA SREDA U MAJU JE DAN OBOLELIH OD MULTIPLESKLEROZE

U Srbiji ni u 2023. godini i dalje ne postoji nacionalni registar za multiplu sklerozu. Ipak, pretpostavlja se da u našoj zemlji živi između 9 i 12.000 pacijenata koji se bore sa ovom bolešću, čiji je uzrok medicini i dalje nepoznat. Na sreću, danas daleko veći broj obolelih ima pristup terapiji. Klinička manifestacija multiple skleroze može da varira, od blažih formi gde se na osobi ni ne vidi da ima neurološki poremećaj, do onih pacijenata koji imaju ograničene kongnitivne mogućnosti, teškoće u govoru ili kretanju.

Mirjana dijagnozu Multipleskleroze nosi već punih 28 godina. Na imunomodularoj terapiji je u poslednje dve godine. Veliki broj obolelih je zaposlen, kao i Mirjana, ali na žalost, bolest se često krije zbog straha od otkaza.

U susret Svetskom danu borbe protiv multiple skleroze, koji se obeležava uvek poslednje srede u maju, posetili smo Udruženje obolelih od multiple skleroze Rasinskog okruga. Udruženje obolelih od Multiple skleroze Rasinskog okruga okuplja oko 130 obolelih od ove autoimmune bolesti, ali ta cifra iz dana u dan ima tendenciju porasta. U Udruženju se za članove organizuju razne edukacije, savetovanja, posete fizioterapeuta i neurologa. Udruženje obolelih od Multiple skleroze u Rasinskom okrugu postoji više od 20 godina, a nalazi se u Kruševcu u ulici Cara Lazara 90.