POJAČANA KONTROLA SAOBRAĆAJA U SRBIJI DO 16. OKTOBRA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od 10. do 16. oktobra ove godine, sprovode akciju pojačane kontrole usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine, upravlјanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, kao i prekršaja kojima se ugrožava bezbednost pešaka.

U istom periodu, u Srbiji i još 29 evropskih zemalјa koje sarađuju u okviru organizacije ROADPOL (evropska mreža saobraćajnih policija), biće sprovedena i međunarodna akcija usmerena na otkrivanje prekršaja koje čine vozači teretnih vozila i autobusa.

Inače, tokom prethodnog vikenda, samo presretači su na teritoriji Srbije otkrili 391 saobraćajni prekršaj, od čega je čak 258 prekršaja prekoračenja dozvolјene brzine.

Šest vozača isklјučeno je iz saobraćaja zbog nasilničke vožnje, među kojima je najdrastičniji slučaj pedesetdevetogodišnjeg muškarca koji je u razmaku od samo nekoliko minuta počinio više prekršaja.

On je u nedelјu na putu Šabac-Valјevo, u naselјu Matijevac, upravlјao „mercedesom“ brzinom od 190,2 kilometra na čas, na mestu gde je ograničenje brzine 50 kilometara na čas.

Isti vozač je potom preticao kolonu vozila i oglušio se o naredbu policijskih službenika da zaustavi vozilo, da bi ga zaustavili u Kocelјevi dok je upravlјao „mercedesom“ brzinom od 211,4 kilometra na čas, na delu puta gde je brzina ograničena na 80 kilometara na čas.

Pedesetdevetogodišnji vozač je isklјučen iz saobraćaja i protiv njega su podnete odgovarajuće prekršajne prijave.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u akciji pojačane kontrole saobraćaja u Nišu, Novom Sadu, Čačku i Užicu, za samo 10 sati, otkrili su 1.260 prekršaja, od čega je čak 140 prekršaja upravlјanja vozilom pod dejstvom alkohola. U akciji koja je sprovedena između 7. i 8. oktobra ove godine, više od 40 odsto vozača sankcionisano je zbog prekoračenja dozvolјene brzine kretanja. Iz saobraćaja je isklјučeno 198 vozača i 25 vozila, a 20 vozača zadržano je u službenim prostorijama policije zbog različitih prekršaja. Takođe, pripadnici saobraćajne policije otkrili su i šest prekršaja nasilničke vožnje, a sankcionisali su i 216 učesnika u saobraćaju koji nisu koristili sigurnosni pojas. Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače da se pridržavaju saobraćajnih propisa, da ne upravlјaju vozilima ukoliko su konzumirali alkohol i da brzinu prilagode uslovima puta kako bi sačuvali svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju. Saobraćajna policija će u cilјu unapređenja stanja bezbednosti saobraćaja i u narednom periodu nastaviti sa akcijama pojačanih kontrola na teritoriji Srbije.