POJAČANA KONTROLA SAOBRAĆAJA U CELOJ ZEMLJI DO 24. JUNA 2024.

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, od 17. do 23. juna 2024. godine, sprovode međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

U sklopu ove akcije koja se istovremeno sprovodi u 31 evropskoj zemlji članici organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope), u petak 21. juna, širom Evrope biće realizovan takozvani Alcohol and Drugs Marathon kada će u kontroli saobraćaja neprekidno biti angažovani svi raspoloživi alkometri, kao i uređaji za kontrolu prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu.

Saobraćajna policija Policijske uprave Kruševac je, u proteklih pet meseci ove godine isključila iz saobraćaja 462 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i 83 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a 124 vozača zatečeno je da upravlja vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu.

S obzirom na to da predstoji veći broj muzičkih festivala na kojima se očekuje prisustvo više desetina hiljada posetilaca, Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da ne upravljaju vozilom ukoliko su konzumirali alkohol ili psihoaktivne supstance i da odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju bezbednosti saobraćaja na putevima.