PARAĆINSKE SVETINJE: Manastir Pokrova Presvete Bogorodice u Lešju

Manastir Pokrova Presvete Bogorodice (Lešje), nalazi se iznad sela Lešja, desetak kilometara jugoistočno od Paraćina. Manasir potiče iz srednjeg veka, iako je teško s sigurnošću utvrditi kada je nastao. Temelji ostaci crkve pronađeni su 1923 . godine, a na njima je, početkom ovog veka, podignuta nova crkva, koja je potom pretvorena u ženski manastir.

Manastir i selo se danas nazivaju Lešće, dok je srednjevekovni naziv, koji je pominje u izvorima, bio Leštije, što znači mesto na kome obiluju leske. Jedno predanje govori o tome da je manastir, iako se ne zna tačno kada, ime dobio po leševima tu postradalih mučenika.

Manastir Lešje, sa crkvom Pokrova Presvete Bogorodice, smešten je na zaravni koja se prema zapadu, odnosno prema selu, spušta dosta strmo. Prema istoku se prelazi na ravan teren, iznad koga se uzdiže vrh planina Baba. Iznad manastira prostire se šuma prošarana masivnim stenama. Na jugoistočnoj strani nalazi se glavni ulaz u manastirsku portu. Kompleks je ograđen i sačinjavaju ga crkva, kula – zvonik, kosturnica, stara gostoprijemnica i konak. Nedaleko od crkve i konaka nalazi se izvor, regulisan kamenom česmom i kaskadnim bazenima uređenim kao mala veštačka jezera. Oko izvora se nalazi lepo uređen vrt. Narod iz okoline zahvata ovde vodu verujući u njenu isceliteljsku moć.

U manastirskoj riznici nalaze se: jedna čestica Časnoga Krsta Gospodnjeg, delić moštiju jednog od Svetih 40 sevastijskih mučenika, epitrahilj i nadbedrenik Svetog Jovana Šangajskog, kao i rasa velikog podvižnika našeg vremena starca Sampsona ( Siversa ). Prilikom osvećenja crkve u Časnu trpezu ugrađene su mošti kosovskog velikomučenika Svetog kneza Lazara.

Ruševine manastira Presvete Bogorodice proglašene su spomenikom kulture od velikog značaja i nalaze se pod zaštitom Republike Srbije. Manastir se nalazi u sklopu zaštićene spomeničke celine Petruška oblast. Petruška oblast dobila je ime po tvrđavi Petrus, smeštenoj na uzvišenju iznad Crnice. Zaštićena oblast obuhvata ukupno 21 verski objekat sa danas vidljivim ostacima i još 23 koja su zabeležena u narodnim predanjima.

Manastir Pokrova Presvete Bogorodice je jedno od najsvetijih mesta u Srbiji. Svojom bogatom istorijom, manastir je odavno stvorio kult koji se do danas neguje. Obnova manastira ujedno je obnova duhovnog centra, kakav se ovde nekada nalazio. Brojni posetioci svedoče o miru kakav nisu mogli da dožive ni na jednom drugom mestu.