ORIJENTACIONI IZGLEDI VREMENA I HIDROLOŠKE SITUACIJE ZA JUN 2018.

 

 

Do 12. juna očekuje se period toplijeg, ali promenljivog i nestabilnog vremena sa češćom pojavom kratkotrajnih pljuskova praćenih grmljavinom i to uglavnom u popodnevnim i večernjim satima. Srednja dnevna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka (od 20ºS do 25ºS). Jutarnja temperatura vazduha imaće vrednosti u intervalu od 16ºS do 21ºS, a najviša dnevna od 24ºS do 30ºS, oko 01. i 07. juna čak i do 32ºS. Krajem prve i početkom druge dekade juna moguća je pojava vremenskih nepogoda praćnih gradom, olujnim vetrom i intenzivnim padavinama.

U periodu od 13. do 30. juna održavaće se period toplijeg i uglavnom suvog vremena sa srednjom dnevnom temperaturom vazduha iznad višegodišeg proseka (od 21ºS do 26ºS). Jutarnja temperatura vazduha imaće vrednosti u intervalu od 16ºS do 20ºS, a najviša dnevna, uz povremena kolebanja, od 26ºS do 30ºS, pri čemu će oko 17., 23. i 27. juna biti i do 32ºS. Sredinom i krajem druge, kao i sredinom i krajem treće dekade juna predviđa se pojava kiše mestimično ili lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. Tokom ovih dana postojaće i uslovi za pojavu vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i intenzivnim padavinama.

Prognozirana količina padavina u Srbiji biće ispod višegodišnjeg proseka za posmatrani period sa vrednostima u intervalu od 50 mm na severu do 75 mm na jugozapadu Vojvodine, od 65 mm do 80 mm u ostalim krajevima Srbije, a na planinama oko 105 mm.

Stanje i orijentacioni hidrološki izgledi na rekama u Srbiji:

Vodostaj Dunava je u stagnaciji u domenu srednje niskih vrednosti za jun. Vodostaj Dunava biće u stagnaciji i manjem kolebanju. Porasti vodostaja se očekuju u drugoj polovini druge dekade juna.

Vodostaj Tise je u stagnaciji u domenu srednje niskih vrednosti za jun. Vodostaj Tise će uglavnom biti u stagnaciji. Porasti vodostaja se očekuju u drugoj polovini druge dekade juna.

Vodostaj Save je u stagnaciji u domenu srednje niskih vrednosti za jun. Vodostaj Save biće u stagnaciji i manjem kolebanju. Porasti vodostaja očekuju se u prvoj polovini druge dekade juna, kao i krajem druge dekade juna.

Vodostaj Drine sa pritokama je u manjem opadanju u domenu srednjih vrednosti za jun. Vodostaj Drine biće u stagnaciji i manjem kolebanju.

Vodostaj na Velikoj, Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama je u stagnaciji u domenu niskih i srednje niskih vrednosti za jun. Vodostaji će uglavnom biti u stagnaciji i manjem kolebanju. Porasti vodostaja očekuju se u prvoj polovini druge dekade juna, kao i krajem druge dekade juna.

Manji vodotoci:
Na Kolubari, Jasenici, Kubršnici, Mlavi, Peku, Timoku i na banatskim vodotocima, kao i na vodotocima bujičnog karaktera u zapadnoj, južnoj, istočnoj, jugoistočnoj i centralnoj Srbiji vodostaji su u manjem i umerenom porastu. Vodostaji će uglavnom biti u stagnaciji i manjem kolebanju, a porasti vodostaja se očekuju u prvoj polovini druge dekade juna, kao i krajem druge dekade juna.