ODRŽANA PROMOCIJA PROJEKTA „PORODIČNI ZANATI DA SE NA SELU ŽIVI I RADI“

Udruženje građana Srpski vitez organizovalo je promociju projekta „Porodični zanati da se na selu živi i radi“, u Domu kulture u Kukljinu.

Projekat je podržalo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, a učešće su uzela i partnerska udruženja: Gineka iz Trstenika, Kukljinsko prelo iz Kukljina i Medijatori Kruševca.

Državni sekretar Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Radoš Pejović je pozdravio prisutne i naglasio da se ministarstvo trudi da vodi brigu o porodici i povećanju nataliteta kroz razne mere, od finansijske do strateške podrške. Podsetio je i da je Grad Kruševac ove godine, dobio Specijalnu povelju za doprinos u razvoju demografske slike Srbije na „Danima porodice“ u Perlezu i da zato zaslužuje izuzetnu pažnju. Ministarstvo je izdvojilo preko 200 miliona dinara za realizaciju projekata koji se bave demografskim pitanjima, zaštitom dece i porodice i pronatalitetnom politikom koja stavlja porodicu na pravo mesto koje zaslužuje. Rekao je da je cilj projekta „Porodični zanati da se na selu živi i radi“ da se mlade zanatlije koji žive na selu podstaknu da pokrenu ili prošire proizvodnju.

Petar Miladinović, kao koordinator projekta  i predstavnik Udruženja građana Srpski vitez iz Kukljina se zahvalio Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju za veliku podršku na realizaciji projekta. Ministarstvo je izdvojilo finansijska sredstva u iznosu od 1,8 miliona dinara. Naglasio je da je ovo bilo premijerno prikazivanje  samo jednog dela serijala o zanatima: kalemarstvo, vinarstvo, krojački, kamenorezački i stolarski zanat. Kroz pet polusatnih emisija biće prikazan život 50 zanatskih porodica na selu sa svim problemima i prednostima. Publika je uživala i u kulturno-umetničkom programu, u prikazu starih zanata i tradicionalnih jela. Organizaciju su pomogli MZ Kukljin i Kulturni centar Kruševac. Pored meštana, promociji projekta prisustvovali su predstavnici Grada, javnog i kulturnog života Kruševca.