ODRŽANA OBUKA ZA KORISNIKE PRVOG JAVNOG POZIVA PROJEKTA KONKURENTNE POLJOPRIVREDE SRBIJE

Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije model finansiranja poznat kao 50:40:10 uveo je novine u raspodeli sredstava korisnicima, gde je neophodno svega 10% sopstvenih sredstava da korisnik ispuni cilj, obezbedi novu opremu, mehanizaciju ili izradi objekat i učini svoje gazdinstvo konkurentnim i pre svega ekonomski isplativijim.Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom pokrenulo je 2021 godine novi model finansiranja poznat kao 50:40:10, kako bi se osnažili mikro, mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost kroz Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije.

Korisnici bespovratnih sredstava mogu biti fizička lica individualni poljoprivredni proizvodjači kao i preduzetnici privredna društva I zemljoradničke zadruge a ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom planu iznosi od 20-50 hiljada evra odnosno od 25-400 hiljada evra za preduzetnike privredna društva I zemljoradničke zadruge. Za korisnike  javnog poziva u Kruševcu  organizovana je   obuka sa ciljem razmene iskustava, veština i znanja kako sa renomiranim stručnjacima, tako i sa direktnim proizvodjačima.

Do sada , projekat je realizovao dva javna poziva za koje je zainteresovanost isklazalo više od 3500 poljoprivrednika . Organizovanjem treninga i obuka, ministarstvo poljoprivrede  želi da podstakne direktne korisnike ali i javnost na važnost edukacije i razmene iskustava i izvan finansijskih davanja.