ODLUKA O NAČINU POČETKA ŠKOLSKE GODINE ZA 7 DANA

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović izjavio je da će ako brojevi zaraženih koronavirusom budu rasli, neke mere morati da budu vraćene, a da će odluka o tome kako će đaci krenuti školu biti doneta za sedam dana.

Tiodorović je za „Blic“ rekao da se razmatra vraćanje obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru na jesen. „Čitave porodice se vraćaju sa odmora zaražene, normalno se kreću svi koji ne osećaju tegobe, a preporučene mere se nigde ne sprovode. Situacija je ozbiljna jer svakog dana imamo od 4.000 do preko 6.000 zaraženih“, rekao je Tiodorović i dodao da posebno zabrinjava porast broja preminulih. „Ako pogledamo strukturu hospitalizovanih, onda tu vidimo starije od 65 godina pa iznad 75, 80. Dominiraju nevakcinisani. Ima i vakcinisanih, ali oni imaju ozbiljne pridružene bolesti“, kazao je. Tiodorović je istakao da se novi jači udar korone očekuje u septembru i da će se pratiti da li će se pojaviti nova vakcina koja je prilagođenija omikron soju.

Podsećamo, u Srbiji je juče registrovano 7.265 slučajeva zaraze koronavirusom, od 18.839 testiranih uzoraka. Od posledica kovida 19 preminulo je 10 osoba. Na bolničkom lečenju su 683 pacijenta, od kojih su 34 na respiratoru.