ODLUČENO: RIJALITI PROGRAMIMA OSTAJE DOZVOLA ZA DNEVNO EMITOVANJE

Posle burne rasprave, članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) nisu usvojili nacrt pravilnika prema kojem bi rijaliti programi prisilnog okruženja prešli u noćni termin, jer je od osam članova Saveta za tu odluku glasalo četiri, dok su četiri bili protiv, prenosi UNS.

Umesto pravilnika na sednici Saveta REM-a usvojena je odluka da službe regulatora urade nadzor nad takvom vrstom programa koji se trenutno prikazuju, navodi se u saopštenju UNS-a, prenosi RTS.

be REM-a koja konstatuje da se nijedan programski sadržaj ne može unapred smatrati štetnim po razvoj maloletnika” i da “impresionistički i voluntaristički” pristup vodi ka “cenzuri i logičnom apsurdu”.

“Donošenjem pravilnika o ograničenju emitovanja rijalitija bez zakonske osnove i obrazloženja koje bi moralo da se zasniva na detaljnoj analizi, uvodi nas u pravne probleme. Obrazloženje mora biti zasnivano na činjenicama, a ne ličnim afinitetima, animozitetima”, rekla je Jankovićeva.

Iznela je predlog da se trenutno ne nastavlja procedura donošenja pravilnika i da umesto toga služba REM-a uradi nadzor nad rijalitijima koji se trenutno prikazuju, kao i da ih “strogo propusti kroz prizmu pravilnika o zaštiti maloletnika i ljudskog dostojanstva”.

Sa ovakvim predlogom bio je saglasan i Radoje Kujović koji je rekao da se time ne gubi na vremenu u regulisanju ovakvog programa. “Pravilnici koji regulišu ovu oblast postoje. Unapred davanja primata predlogu za koji je glasalo pet članova Saveta REM-a nije potpuno sagledavanje ove materije”, rekao je Kujović.

Ovom predlogu oštro su se protivili Zoran Simjanović i Judita Popović.

“Ako ćemo ponovo da otvaramo pitanje da li je potrebno da se rijaliti programi prisilnog okruženja izmeste iz dnevnog programa u noćni, šta smo mi uradili? Imali smo i pravilnik i zakon, ali očigledno da se ovi propisi nisu primenjivali u zaštiti maloletnika. Nemamo prava da promovišemo tu vrste kulture”, rekla je Popovićeva.

Simjanović je istakao da je o obavezujućem pravilniku da rijaliti programi budu vremenski ograničeni već glasano i da nacrt pravilnika treba da bude prosleđen Ministarstvu kulture i informisanja na mišljenje, što bi bio korak unapred.

Član Saveta REM-a Aleksandar Vitković, koji na prethodnoj sednici nije prisustvovao, tvrdi da rijaliti programi treba da pređu u noćni termin ali da, ako već postoje akti koji regulišu tu oblast, ne treba da se donosi “sasvim novi” pravilnik.

I Goran Petrović, zamenik predsednika Saveta REM-a, izneo je stav da postoje pravne prepreke za usvajanje pravilnika prema kojem bi rijaliti programi prisilnog okruženja bili vremenski ograničeni.

Preuzeto sa rts.rs