„PONAŠAJTE SE KAO DA JE UVEDEN POLICIJSKI ČAS“

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da očekuje da narednih dana broj zaraženih koronavirusom u Srbiji dostigne 2.000 novih slučajeva dnevno, od čega bi 20 odsto moralo da bude hospitalizovano. Istakao je da se stanje može poboljšati „ako se shvati da moramo da prekinemo sa kontaktima“, i da moraju da se koriste zaštitne maske.

Kon je na televiziji Prva izjavio da nije tačno da ne treba biti zabrinut jer se radi o „blažoj formi epidemije“ i da je situacija povoljnija pošto „oboljevaju oni mlađeg uzrasta“, ali „ne zavaravajmo se: blaža klinička slika je samo utisak“.

On je rekao da „ne treba biti defetista, ali nema razloga za optimizam„. Izneo je da se procenjuje da će u Beogradu narednih dana broj novozaraženih dostići 1.000 dnevno i „jasno je koliko će brzo biti punjenje bolnica“, a po stanju u Evropi „može se videti šta nas čeka“. „Nažalost, mi smo nekih 10 do 15 dana iza onoga što se dešava u Evropi, i idemo ka onome što se sada vidi u Evropi. Ne moramo da idemo dalje od Slovenije i Hrvatske da vidimo šta nas čeka“, kazao je Kon.

Kon je najavio da će se izmenom Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jasno odvojiti šta je kućna izolacija, a šta izolacija u kolektivnom smeštaju. Kon je apelovao na stanovnike Beograda, pre svega, jer je trenutno najveće žarište, da tokom ove i naredne nedelje izbegavaju gužve i skupove i da se ponašaju „kao da je uvedena mera zabrane kretanja od 19 do 5 časova“.

Komentari su zatvoreni, ali su trackbacks i pingbacks otvoreni.