OD NOVE GODINE BEZ PAPIRNIH RECEPATA

Lekari će papirne recepte prepisivati jedino kada budu odlazili u kućne posete kod pacijenata, izjavio je ministar zdravlja, a povodom obeležavanja godinu dana od uvođenja elektronskog recepta. U izdavanje elektronskog recepta uključeni su svi domovi zdravlja u Srbiji, više od 3.500 apoteka, dok pacijenti danas od dva do šest puta ređe idu kod lekara. Ušteda vremena jer ne ispisuju rukom recepte, onda više vremena, jer pacijneti koji su ranije dolazili samo po recepte više ne prave gužvu ispred i u ordinacijama, ali i bolja kontrola primene izdatih lekova.

 

U sistemu su domovi zdravlja, ustanove za zdravstvenu zaštitu studenata i apoteke, i svima je, uz nekoliko klikova, posao olakšan. Ređe propisivanje terapije i izdavanje recepata, ušteda je i u novčaniku.

 

„Ne plaća se participacija, nema pet meseci po 50 dinara, to je 250 dinara, kada saberete, to je ušteda. Ono što će biti sledeća stvar jeste da do kraja godine izbacimo papirne recepte, da ga lekar napiše samo u kućnim posetima, vrati se u bazu i zavede kroz elektronsku formu“, kaže Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

 

Za godinu dana elektronski je propisano skoro 65 miliona recepata, a prema podacima, u zavinosti od veličine zdravstvene ustanove, odnosno broja pacijenata, smanjen je broj odlazaka lekaru za dva do šest puta.

 

Izvor: rts.rs