ZABRANA ZAPOŠLJAVANJA – JOŠ GODINU DANA

Vlada Srbije usvojila je na sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru. Tim Predlogom se važenje tog zakona produžava do 31. decembra 2019. godine.

 

Vlada je u obrazloženju ove odluke navela da su smanjenje zarada, zabrana zapošljavanja i racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru, mere koje su najviše doprinele smanjenju rashoda i uspehu fiskalne konsolidacije. 

 

Vlada je na sednici usvojila i Predlog zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, kojim će se na jednom mestu objediniti sve naknade koje se plaćaju za korišćenje prirodnih bogatstava, dobara od opšteg interesa i dobara u opštoj upotrebi.

 

Usvojen je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona na dohodak gradjana kojim se, prema navodima Vlade, „obezbedjuje suzbijanje sive ekonomije i nelegalnog rada fizičkih lica u ugostiteljstvu i turizmu u objektima domaće radinosti i seoskim turističkim domaćinstvima, za koje se procenjuje da je trećina u takozvanoj sivoj zoni“.

 

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojim se predvidja smanjenje stope doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti sa 1,5 odsto na 0,75 odsto „čime se obezbeđuje manje fiskalno opterećenje prihoda koje fizička lica ostvare po osnovu rada, i smanjenje troškova poslovanja za poslodavce i druge isplatioce prihoda“. 

 

Članovi Vlade Srbije usvojili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, čime se stvara pravni osnov Agenciji za bezbednost saobraćaja za izdavanjem kartice za tahografe druge generacije.

 

Dodaje se da je usvojena i Uredba kojom se povećava iznos za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina sa dosadašnjih 45.000 na 50.000 dinara.

 

Izvor: B92.net