OBJAVLJENA JE „BELA KNJIGA O MULTIPLOJ SKLEROZI“

U saradnji lekara i Društva multiple skleroze Srbije, prvi put u našoj zemlji objavljena je „Bela knjiga o multiploj sklerozi“, hroničnoj autoimunoj bolesti koja pogađa centralni nervni sistem i daje široku lepezu simptoma, a u uznapredovaloj fazi obolele vezuje za invalidska kolica.

Statistički podaci pokazuju da se bolest najčešće javlja kod osoba između 20 i 40 godina, žene oboljevaju dva puta češće, a tu dijagnozu u Srbiji ima oko 9.000 ljudi, kojima će pomoći Bela knjiga u kojoj će pronaći sve proverene informacije.

Koautor knjige i član Društva multiple skleroze Srbije Miloš Rokić kaže da je Bela knjiga jedan obuhvatan dokument koji je tu da apostrofira probleme koji se javljaju na medicinskom, psihološkom i socijalnom planu. „Na neki način da ponudi rešenja za ove probleme. Namenjena je lekarima i pacijentima, strateški je sastavljena na taj način da poimamo MS kao biopsihosocijalni, a ne samo kao medicinski problem. Pisana je izmešu ostalog stručnim jezikom, koji je na neki način prilagođen laicima. Napravljena je da bude spona između stručne i laičke javnosti, a sve sa ciljem da se kvalitet života obolelih poboljša“, kaže. Kaže da pacijenti u njoj mogu naći o empirijski zasnovane informacije o svojim tegobama. „Da sebe pozicioniraju u okviru istraživanja i planiraju strategiju izlečenja, odnosno poboljšanja kvaliteta života. Knjiga apostrofira da se psiha i socijalno okruženje čoveka utrougljuje između njega i lečenja“, kaže on.

Cilj Društva multiple skleroze Srbije u okviru ovog projekta je, dodaje, bio taj da se radi na strategiji da je zlatni standard terapije osoba sa MS uvremenjena, personalizovana i odmerena psihoterapija, farmakoterapija i fizikalna terapija.