OBELEŽEN 09. MAJ – DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, na spomen obeležje na Slobodištu i na Spomenik crvenoarmejcima položeni su cveće i venci. Gradonačelnica Jasmina Palurović i predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević, položili su cveće i vence u ime Grada Kruševca. Delegacije Grada Kruševca, SUBNOR-a i Udruženja penzionera “Car Lazar” su prvo položile cveće na humke straljanih na Slobodištu. Na Spomenik crvenoarmejcima, pored delegacije Grada Kruševca,  počast su odale i delegacija Rasinskog upravnog okruga, Vojske Srbije, Udruženja rezervnih vojnih starešina, SUBNOR-a,  Udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženja vojnih penzionera, Udruženja penzionera „Car Lazar“, Socijalistička partija Srbije – Gradski odbor Kruševac, Udruženja za negovanje slobodarskih tradicija i Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva.

Devetog maja 1945. godine, kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Slavi se i kao Dan Evrope.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći, 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, a u Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja. Datum koji predstavlja službeni završetak Drugog svetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu Misuri u Tokijskom zalivu Japan potpisao kapitulaciju posle bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki. U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110 miliona vojnika. Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona.

Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca.