NOVA PRAVILA ZA PREVOZ DECE U AUTOBUSIMA

Autobusi koji budu vozili decu na ekskurzije moraće da ispune kriterijume propisane novim pravilnikom, koji treba da stupi na snagu od 1. septembra, javlja RTS. Svako dete moraće da veže pojas ili autobus neće krenuti.

 

Novi pravilnik donosi strože provere kako bi deca na putu bila bezbedna. Predviđa da svaki autobus mora da ima registracionu nalepnicu i potvrdu o tehničkoj ispravnosti staru do 30 dana, licencu za prevoz, oznaku za organizovani prevoz dece, sigurnosne pojaseve za sva sedišta, uređaj za zagrevanje, hlađenje i provetravanje, tapacirana sedišta, pribor za čišćenje, obaveštenja o ulazu, izlazu, slobodne prolaze između sedišta i svih izlaza.

 

Takođe, svaki autobus mora imati bar jedan aparat za gašenje požara, opremu za pružanje prve pomoći i ostalu propisanu opremu poput rezervnog točka i trougla. Po pravilniku, vozač mora da bude psihofizički sposoban da upravlja vozilom, ima foto-kopiju lekarskog uverenja staru do godinu dana, odgovarajuću vozačku dozvolu najmanje tri godine, dokaze o aktivnostima vozača, kvalifikacionu karticu za obavljanje poslova profesionalnog vozača i ugovor o radu.

 

Privatni prevoznici očekuju da će rok za ispunjavanje nekih odredbi biti produžen. “Kao što su farbanje vozila, takođe imamo jednu odredbu koja govori da će vozila morati da prelaze svaki mesec tehnički pregled. Tu bi trebalo videti, jer neka od tih vozila prelaze oko 50 kilometara dnevno da taj rok bude duži. To je i finansijsko opterećenje i izdvaja se i vreme da bi se vozilo zakazalo za tehnički pregled”, objašnjava Drago Tošić, direktor konzorcijuma privatnih prevoznika. Iz konzorcijuma kažu da im je potrebno više vremena za opremanje autobusa pojasevima i ostalom opremom.